
Vandaag start het jaarlijkse NK Tegelwippen. Tot en met 31 oktober gaan ruim 150 Nederlandse gemeenten de strijd aan met elkaar om de Nederlandse tuinen meer klimaatbestendig te maken en de biodiversiteit te bevorderen. Onze gemeente doet dit jaar voor de eerste keer mee mede aangejaagd door de Bussumse Margreet de Broekert.
Win de Gouden schep, Gouden tegel of wordt de Publiekswipper
Sinds de eerste editie van het NK Tegelwippen in 2020 zijn er in totaal al ruim 4,3 miljoen verwijderde tegels gemeld op de website van het NK Tegelwippen. Dat is ongeveer zo veel als 55 voetbalvelden! Wippen en vergroenen is natuurlijk belangrijker dan winnen, maar bij een wedstrijd horen nu eenmaal ook prijzen. De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. De gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten.

Waarom tegelwippen?
Vorig jaar beleefde Europa de warmste zomer ooit gemeten en ook het begin van 2023 was opvallend zacht. Meer groen in de tuin en in de straat zorgt ervoor dat we beter kunnen omgaan met overlast door klimaatverandering, zoals hitte, droogte en wateroverlast door piekbuien. Nieuw onderzoek dat begin dit jaar werd gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine The Lancet, laat zelfs zien dat het planten van bomen in steden het aantal sterfgevallen als gevolg van extreme hitte met maar liefst een derde kan verminderen. Ook draagt meer groen bij aan de leefbaarheid voor vogels, vlinders, bijen en andere insecten.

Bekende TV-tuinman uit Naarden is ambassadeur
Lodewijk Hoekstra uit Naarden, Nederlands bekendste tv-tuinman, is ambassadeur van de campagne. "Al het water van flinke hoosbuien kan beter de grond in als onze tuinen werken als spons. Tijdens hete zomers scheelt een groene tuin zo een paar graden", zegt Lodewijk. "Je hoeft niet gelijk de hele tuin in een keer aan te pakken. Begin gewoon eens met het wippen van vier tegels en zet bijvoorbeeld wat biologische kruidenplantjes uit de supermarkt in de grond".
Meedoen
Geef je aantal gewipte tuintegels door op nk-tegelwippen.nl/meedoen
Onze gemeente heeft een speciale website waar je inspiratie kunt opdoen om je tuin meer klimaatbestendig te maken en wat de subsidiemogelijkheden zijn.
Beeld: @NK Tegelwippen