top of page

Artikel

Wip je (tuin)tegels eruit en plant groen

2 vrouwen halen tuintegel uit tuin
Margreet de Broekert en Sandra Geerling wippen ze eruit.

Vandaag start het jaarlijkse NK Tegelwippen. Tot en met 31 oktober gaan ruim 150 Nederlandse gemeenten de strijd aan met elkaar om de Nederlandse tuinen meer klimaatbestendig te maken en de biodiversiteit te bevorderen. Onze gemeente doet dit jaar voor de tweede keer mee, mede aangejaagd door de Bussumse Margreet de Broekert. Ondanks dat de gemeente Gooise Meren zich in 2023 laat heeft aangemeld voor het NK Tegelwippen, zijn er toch ruim 25.512 tuintegels gewipt van mei tot en met oktober in 2023.


Win de Gouden schep of Gouden tegel

Sinds de eerste editie van het NK Tegelwippen in 2020 zijn er in totaal al 8.942.096 verwijderde tegels gemeld op de website van het NK Tegelwippen. En dan heb je het alleen nog maar over de gemelde, gewipte tegels! Wippen en vergroenen is natuurlijk belangrijker dan winnen, maar bij een wedstrijd horen nu eenmaal ook prijzen. De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. De gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten.


Waarom tegelwippen?

Vorig jaar beleefde Europa de warmste zomer ooit gemeten en ook het begin van 2024 was opvallend zacht. Meer groen in de tuin en in de straat zorgt ervoor dat we beter kunnen omgaan met overlast door klimaatverandering, zoals hitte, droogte en wateroverlast door piekbuien. Nieuw onderzoek dat begin dit jaar werd gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine The Lancet, laat zelfs zien dat het planten van bomen in steden het aantal sterfgevallen als gevolg van extreme hitte met maar liefst een derde kan verminderen. Ook draagt meer groen bij aan de leefbaarheid voor vogels, vlinders, bijen en andere insecten.


Bekende TV-tuinman uit Naarden is ambassadeur

Lodewijk Hoekstra uit Naarden, Nederlands bekendste tv-tuinman, is ambassadeur van de campagne. "Al het water van flinke hoosbuien kan beter de grond in als onze tuinen werken als spons. Tijdens hete zomers scheelt een groene tuin zo een paar graden", zegt Lodewijk. "Je hoeft niet gelijk de hele tuin in een keer aan te pakken. Begin gewoon eens met het wippen van vier tegels en zet bijvoorbeeld wat biologische kruidenplantjes uit de supermarkt in de grond".


Meedoen

Geef je aantal gewipte tuintegels door op nk-tegelwippen.nl/meedoen


De gemeente heeft een speciale website waar je inspiratie kunt opdoen om je tuin meer klimaatbestendig te maken en wat de subsidiemogelijkheden zijn.


Gratis plantjes voor zwerfvuilambassadeurs die de buurt vergroenen

Gelijktijdig met de start van het NK Tegelwippen is ook de Gooise Meren Schoon & Groen campagne gestart. Lees er alles over op onze actie pagina en doe ook mee! Tuinier voor de dieren en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk inheemse, wilde planten in de grond zet. Deze komen al eeuwen lang in Nederland voor en insecten, vogels en andere dieren smullen ervan!


Comentários


Os comentários foram desativados.

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page