top of page

Bericht

Vergroen een stukje gemeentegrond


In de gemeente Gooise Meren kun je als inwoner een stukje gemeentegrond 'adopteren'. Dat kan de ruimte onder een boom zijn -een boomtuintje- in jouw straat of de ruimte die stoeptegels tegen de achterzijde van je voortuin innemen; de geveltuin. Het voordeel is dat water sneller wegloopt en in de grond terecht komt in plaats van het riool, dat het verkoeld, goed is voor insecten en vogels én ziet jouw straat er ook nog veel mooier uit!


Als je een boomspiegel wilt adopteren of een geveltuin wilt aanleggen, moet je eerst bij de gemeente checken of je stoeptegels mag weghalen en wat de toegestane afmetingen zijn. Als je in een huurwoning woont, moet je óók overleggen met je verhuurder. Bij de gemeente Gooise Meren vraag je hier online toestemming aan. Je krijgt het stukje in bruikleen en de gemeente blijft eigenaar. De gemeente plaatst er een speciale stoeptegel bij zodat de medewerkers van groenbeheer al het prachtig aangeplante groen niet verwijderen.


Boomtuintje

Bij een boomtuintje mag je zelf bepalen wat je erin zet. Alleen mogen planten niet te ver uitsteken en mogen er geen planten staan die irritatie veroorzaken zoals brandnetels. Als je aanvraag door de gemeente is goedgekeurd krijg je van hen tips welke planten goed groeien onder bomen en langs gevels. Bij De Groene Ruijter in Bussum worden wilde planten gekweekt die het goed doen op onze lokale grond. Omdat ze inheems zijn, zijn ze ook beter bestand tegen ons klimaat en aantrekkelijker/bekender voor insecten. Plantjes van De Groene Ruijter kun je elke dinsdag en donderdag kopen van 9- 17 uur.


Stappenplan geveltuin

Milieu Centraal heeft een handig stappenplan gemaakt om zelf een geveltuin aan te leggen.

Geveltuintjes zijn kleine tuintjes tegen de gevel van een woning, vaak aan de straatkant. Kies je voor klimplanten die (eventueel via een raamwerk) tegen je gevel opklimmen? Dan wordt dat een groene gevel genoemd. Dit verticale groen helpt je huis koel te houden in warme periodes.


Gooise Meren doet dit jaar voor de eerste keer mee aan het NK Tegelwippen. Op de site vind je veel tips over onderhoudsarme planten en planten die het goed doen in de droogte. De gemeente is aan het inventariseren waar ze in Gooise Meren tegels kunnen omruilen voor openbaar groen.


Hoe klimaatbestendig is jouw tuin?

Op Duurzaam Gooise Meren kun je met je postcode checken hoe klimaatbestendig jouw tuin is, op wat voor grond je staat en krijg je veel tips specifiek voor jouw huisadres.
Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page