top of page

Artikel

Terug- en vooruitblik Voedselvisie 2050

Spreker staat voor groep mensen

Ruim 40 mensen, 2 presentatoren, 4 pitches, 59 slides, 4 break-out sessies en vele verschillende reacties en meningen staan aan de basis van een toekomstige Voedselvisie Gooise Meren. Alhoewel de tijd blijft doortikken, is het doel om nú met elkaar stil te staan hoe ons lokale voedsellandschap er in 2050 uit zou moeten zien? Net als in de natuur gaat het over (bio-)diversiteit en die was er! De avond werd begeleid door Yvonne Faber, plant- en voedselfilosoof. Een mooie combinatie van deskundigheid in deze tijd van grote transities.


Tussen de aanwezigen waren zeker ook schurende of botsende opvattingen. Maar voornamelijk had iedereen hetzelfde doel: een toekomstbestendig voedsellandschap in 2050. Yvonne: "Om daar te komen mogen we botsen en schuren. Als we het allemaal al met elkaar eens waren, was dit traject niet nodig geweest. Na de breakout sessies heb ik van meerdere aanwezigen gehoord dat ze het fijn vonden dat er echt naar ze werd geluisterd en hun input daadwerkelijk wordt meegenomen. Ook voelde ik een sterke betrokkenheid van de aanwezigen bij het doel van de avond en bij elkaar". 


Vrouw wordt geïnterviewd door andere vrouw voor groot scherm
Yvonne (l) en Barbara.

Niemand in de kou laten staan

Waarom is een gedeelde voedselvisie belangrijk? Katharina Prause, kwartiermaker Voedsel van de gemeente Gooise Meren: "Het huidige systeem is over de hele keten niet houdbaar. Niet qua gezondheid voor mens en bodem, milieu, biodiversiteit, dieet en economie. Gooise Meren wil bijvoorbeeld voedsel produceren en tegelijkertijd de natuur herstellen. Maar ook een gezonder dieet voor iedereen, zodat we allemaal even oud mogen worden". Wethouder Barbara Boudewijnse heeft vanuit duurzaamheid de Circulaire Economie in haar portefeuille. De Voedselvisie is hier een groot onderdeel van. Ze benadrukt dat de gemeente het belangrijk vindt om een gezonde en duurzame visie te hebben. En dat we deze vooral met elkaar moeten vorm- en inhoud geven. "We leven in een tijd van veel veranderingen en willen niemand in de kou laten staan". Er zijn immers verschillende geluiden en meningen over hoe we verder moeten. Of dit nu gaat over de boeren, het aanbod in onze supermarkten, de dure biologische producten of het bewustzijn over voeding en gezondheid.


Pitches initiatieven

Ter inspiratie heeft een aantal 'bottum-up' initiatieven deze avond hun bedrijf/initiatief gepitcht.


Vrouw met microfoon staat naast een groot scherm

Vers van 't Land door Nicole Enthoven

Nicole groeide op in een akkerbouwbedrijf in de Beemster. Ze was gewend om producten te eten die altijd vers van het land kwamen. 'Liefde overwint alles’ vertelde ze en dit gold ook voor haar. Sinds anderhalf jaar woont Nicole samen met haar vriend, boer Lucas, in Naarden op een veehouderijbedrijf.


Vers van ‘t Land levert hoogwaardige producten, als groente, fruit, vlees en zuivel direct van het land aan de klant. Iedere vrijdag gaat Nicole bij de boeren in Noord-Holland langs om de producten op te halen en deels komen de producten van eigen boerderij. Zo zorgt ze ervoor dat alle producten zo vers mogelijk bij de klant afgeleverd worden. Ze leveren boxen in een grote variëteit en op hun site staan veel recepten. Vers van 't Land is een mooi voorbeeld van gezond voedsel en er is nog ruimte voor nieuwe klanten. Wat handig is, is dat je kunt kiezen uit verschillende boxen zoals de groenten, fruit & zuivel box en de groenten box.


Vrouw wijst op scherm het ontwerp voedselbos aan

Voedselbos en Hof van Thijsse door Connie de Prinse en Maddie Waterman

Naast inwoners zijn Connie en Maddie ook onderdeel van de werkgroep Groen van de KTV wijk in Naarden. Deze werkgroep heeft een klein stukje grond achter Bergman Clinics weten te bemachtigen en daar een voedselbos ontwerp voor laten maken. Een voedselbos is een soort tuin waar de natuur 'de boer' is en zichzelf kan onderhouden. Een voedselbos levert een variëteit aan mooie, eetbare ingrediënten die vervolgens met de hand geoogst worden. Het voedselbos is momenteel in ontwikkeling en zal voor een groot deel ingezet worden voor onderwijs aan de schoolgaande kinderen uit de KTV wijk zelf.


Filling Groovy door Marsha van den Bosch

Marsha is moeder van 2 kinderen en inwoner van Naarden. Ook Marsha vindt dat veel anders moet. Niet vanuit ons hoofd maar meer vanuit ons hart. Terug verbinden met de natuur en ervaren dat we een zijn. Het begint met onze eigen tuin: ‘Moe’s tuin’, Samenvoorzienend en vooral voor de toekomst en dus mét onze kinderen. Marscha geeft mooie voorbeelden van haar werk, zoals de moestuinbakken bij de Bussumse Montessorischool en Tuinderij de Groene Inval in Baarn.


Fungi Factory door Ilse Draaisma

Ilse is mede-oprichter van deze duurzame producent van schimmels en paddenstoelen uit Utrecht. Bij de Fungi Factory doen ze dingen anders. Zo gaat bijvoorbeeld alles op de fiets inclusief de leveringen aan klanten. De Fungi Factory is een echt circulair bedrijf. Ze gebruiken koffiedik en houtschaafsel van horeca en bedrijven als grondstof voor het kweken van paddenstoelen. Ook doen ze veel aan bewustzijn, geven gastlessen aan het onderwijs en helpen ook graag startende ondernemers met het opzetten van een soortgelijke kwekerij.


Breakout sessies

Het tweede deel van de avond betrof vier breakout sessies met de volgende thema’s:

1. Produceren we voedsel op een manier die de natuur herstelt?

2. Is de gezonde en duurzame voedselkeuze aantrekkelijk en gemakkelijk voor iedereen?

3. Verspillen we minder voedsel en worden reststromen maximaal benut?

4. Groeit een duurzame voedseleconomie van bottom-up initiatieven tot middelgrote

bedrijven?


Gerard Verweij, aanwezig bij breakout sessie drie: "In ons deelgroepje werden concrete ideeën gedeeld. Zoals met elkaar composteren in de wijk en het aanbieden van voedsel dat over is via een lokaal digitaal platform. En niet onbelangrijk: al vroegtijdig in het onderwijs aandacht vragen voor waar ons eten vandaan komt en hoe verantwoord met het voedsel om te gaan dat de aarde ons geeft".


Krik van Zwet van de lokale Grootouders voor het Klimaat: "Ik vond de avond inspirerend en leerzaam. Heel fijn om te merken, dat zoveel mensen met goede dingen bezig zijn".


Input Voedselvisie

Wat wordt er gedaan met de input van deze avond? Yvonne: "Alle input wordt verwerkt en meegenomen in het schrijven van de Voedselvisie. De reden dat we mensen hebben gevraagd hun mening op te schrijven, is zodat we niet alleen de conclusies hebben van de sessies maar ook de gedachtes die daarvan het uitgangspunt vormen. Ook nemen we zo het perspectief van de mensen die minder snel in een groep iets zeggen goed mee. Dan krijgen we een meer gelaagd beeld van wat er speelt". 


Volgende bijeenkomst op 19 maart

Wij hopen dat alle mensen die aanwezig waren op 15 februari ook naar de bijeenkomst op 19 maart komen. Als je niet aanwezig was, nodigen we je van harte uit om de 19e jouw input te geven. Graag aanmelden via het inschrijfformulier.


Programma

Start 19.00 uur.

Locatie: GRRU, de Ruijterlaan 24A in Bussum.


Het doel is om samen te werken richting de Voedselvisie 2050 voor Gooise Meren. We bespreken hoe de samenwerking van bottom-up initiatieven en top-down beleid eruit ziet.

Initiatiefnemers, organisaties en bedrijven en de gemeente vertellen hoe zij werken aan hun ambities en welke rol zij voor zichzelf zien. Hoe kan een Voedselvisie volgens hen bijdragen aan een duurzame toekomst en over de manier waarop zij (willen) samenwerken met de gemeente en de gemeenschap.

Deze avond zijn er pitches van:


Meer informatie

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page